om föreningen

OM FÖRENINGEN

Göteborgs Nya Hemslöjdsförening har funnits sedan 1998 och drivs av ideella krafter. Vävstugans lokal hålls normalt öppen på måndagar mellan 09.15 - 14.45 i samband med att det då alltid finns några medlemmar på plats men för närvarande kan vi tyvärr inte garantera någon bemanning p.g.a coronapandemin. Är du medlem i föreningen och har egen nyckel och vill väva kan du komma och gå när du vill men nu följa de rekommendationer som Folkhälsovårdsmyndigheten ger.

I  Vävstugans verksamhet ingår självklart det som har med vävning att göra. Utöver själva vävningen pågår under terminerna  t.ex. olika medlemsmöten med eller utan aktiviteter, arbetsmöten, stickcafé,  öppet hus på hösten och lotteri på Kronhuset under december månad. Ibland samlar vi ihop oss och åker iväg på utställningar eller inköpsresor.

Till Vävstugan kommer den som vill väva och/eller delta i arbetet med det som har med vävning att göra. Det är en fördel om man har grundläggande kunskaper i vävning men inte en förutsättning. Väl medlem finns möjligheten att boka in sig i en vävstol med redan uppsatt väv.

Vävstugan har 15 vävstolar i varierande storlekar, allt från 65 till 150 cm i skedbredd, flertalet är mellan 100 och 150 cm. De flesta vävstolarna är utrustade med kontramarsch (en anordning som underlättar trampning och skapar ett tydligare skäl), en vävstol är utrustad med drag för damastvävning och en annan är utrustad med skaftväxlare (en anordning som vid användning ger möjlighet att väva mönster vid dubbelbindning utan att vara  bunden vid fast solvning). Förenignen har också ett antal bordsvävstolar och några bandvävstolar.  De flesta vävstolarna är av märket Glimåkra men här finns också två Ulla Cyrus vävstolar av märket Öxabäck varav den ena är utrustad med skaftväxlaren.

För att använda vävstugan måste man vara medlem i föreningen och medlemsavgiften är 400 kronor per år.

Vävstugan, Göteborgs Nya Hemslöjdsförening

Anders Carlssons gata 11